A házasság a legősibb a szerződések között.

A szerelem mindenütt jelen van, és mindenütt más alakban jelenik meg. Az udvarlás szabályai pedig kultúráról kultúrára változnak.

A házasság az európai hagyomány és a hatályos magyar jog szerint egy felnőtt férfinak és egy nőnek jogilag elismert és szabályozott életközössége.

A házasság szentsége a katolikus egyházban és az ortodox egyházakban az úgynevezett hetedik szentség, amely – az egyházi tanítás szerint – a férfi és  életközösségét megszenteli: a házasság lényegi sajátossága e szerint az egység és a felbonthatatlanság.

svéd
  • https://www.facebook.com/DekorSpecialista-Happy-End-113737252029777/?ref=ts&fref=tsbook
  • https://www.pinterest.com/dekorspecialist/

Svédországban a menyasszony anyja egy arany, míg az apja egy ezüst érmét helyez a lány bal illetve jobb cipőjébe az esküvő előtt, azért, hogy soha ne legyen szegény. Ebben az országban a menyasszony ujjára három gyűrű kerül: az  első az eljegyzési, a második a házassági, a harmadik pedig az úgynevezett anyasági gyűrű, ezzel fejezik ki, hogy a házasság nem csupán a szerelemről, hanem a családalapításról is szól.

egypt
  • https://www.facebook.com/DekorSpecialista-Happy-End-113737252029777/?ref=ts&fref=tsbook
  • https://www.pinterest.com/dekorspecialist/

Egyiptomban az esküvőt a Zaffa felvonulás előzi meg, melyen tradicionális egyiptomi zenére hastáncosok illetve lángoló kardokkal táncolók vezetik fel a házasulandó párt. Az egyiptomiak úgy tartják, hogy a gyűrűsujjnál kezdődik a “szerelem vénája”, mely egyenesen a szívbe vezet.

Szomáliában egy férfinak akár négy feleség is engedélyezett, már amennyiben képes őket eltartani. Az sem szokatlan, hogy a lányokat már születésük előtt eljegyzik. Számos törzsnél a házasságkötés optimális ideje a 13-15 éves kor.
Szudánban és a Nílus menti területeken a vőlegénynek legalább 30-40 juhot vagy marhát kell fizetnie a menyasszony családjának, így kárpótolva őket a lányuk, mint munkaerő elvesztéséért. Ebben az országban a vőlegényszertartás bevett szokás, melynek a során a menyasszony anyja egy virágfüzért nyújt át a vőlegénynek, ezzel jelezve, hogy befogadja a családba, valamint egy keris nevű aszimmetrikus tőrt, ezzel bátorítva őt arra, hogy dolgozzon a családjáért. A szertartáson a vőlegény és a menyasszony egy napernyő alatt, egymás mellett ül, jövőbeli otthonuk bejárata előtt, úgy, hogy mindkettejük fejét fátyol fedi be. A pár az eskütétel után megcsókolja szüleik térdét, ezzel biztosítva őket tiszteletükről, valamint arról, hogy  a továbbiakban is támaszkodhatnak rájuk.

Traditional-Chinese-Weddings
  • https://www.facebook.com/DekorSpecialista-Happy-End-113737252029777/?ref=ts&fref=tsbook
  • https://www.pinterest.com/dekorspecialist/

Kínában a tradicionális esküvői szín a piros, mely szertetetet, örömet és jólétet jelképez. Legtöbbször ilyen színű a menyasszony és a vőlegény ruhája, az esküvői meghívók és a nászajándékok csomagolása, valamint pirosra dekorálják az ifjú pár új otthonát is. Az esküvőt megelőzően a menyasszony a legközelibb barátaival elvonul és jelképesen elgyászolják a család és a barátok elvesztését. A vőlegény famíliájának tagjai ajándékokat visznek a menyasszony családjának házába. Az egyik dobozban rendszerint “uang susu”-t, azaz dugipénzt helyeznek el. Három nappal az esküvő előtt a menyasszony családjának nőtagjai viszonozzák az ajándékozást. A házasságkötés időpontját asztrológiai számítások alapján, nagy gondossággal választják ki. A házasságkötésre legtöbb esetben óra harminc perckor kerül sor, annak érdekében, hogy ahogyan az óra mutatója, úgy a pár élete is felfelé induljon el.

nagoya_atsuta_shrine13
  • https://www.facebook.com/DekorSpecialista-Happy-End-113737252029777/?ref=ts&fref=tsbook
  • https://www.pinterest.com/dekorspecialist/

A japán menyasszonyt tetőtől talpig fehérre festik, ezzel kinyilvánítva hajadon státuszát az égiek felé. Fehér kimonót és bonyolult fejdíszt adnak rá, melyre számos díszítés kerül, ami jó szerencsét hoz a házasulandó párra. A kimonóra egy fehér csuklyát is erősítenek, ami megvédi a lányt a “féltékenység szarvaitól”, a leendő férj édesanyja részéről. A vőlegény fekete kimonót visel az esküvőn.
Miközben a pár esküszik, a két család szemben áll egymással. Három, máshol kilenc csésze szakét fogyasztanak el rituálisan, ezután tekintik csak a párt házasnak. A fogadásra a menyasszony piros kimonóba öltözik, később pedig nyugati stílusú talárt ölt.

 

Bármilyen földrészen is élünk, bármilyen kultúrában és hagyományok közt nevelkedtünk, bármilyen ruhában és szertartások között is mondjuk ki a boldogító igent, egy közös bennünk: a legcsodálatosabb érzés, ami létrejöhet férfi és nő között, a SZERELEM.

 

 

 

 

 

Töltse le ingyen az Esküvő Tervezőt, amelyben lépésről lépésre segítünk végig gondolni a nagy esemény minden apró részletét

A helyszín kiválasztásától kezdve, a ruha, a gyűrű, a vendégek, a dekoráció, a hivatalos részek, az ünnepi ételek és még ezer dolog, amit ha elfelejtünk, öröm helyett idegeskedés vár ránk a saját esküvőnket megelőző egy évben.

Töltse le ingyen a nagy Esküvő Tervezőt és garantáltan minden részlet a helyén lesz.

Fiatal pár, esküvő

Köszönjük szépen. Az Esküvő Tervezőt küldjük.

Pin It on Pinterest